Cum e să nu fii bugetar: la privat muncești pe rupte, faci ore suplimentare și nu există sporuri

de: Mădălina Bahrim
21 09. 2023

Bugetarilor noștri nu le-ar prinde rău un schimb de experiență cu angajații de la privat, pentru a vedea cât de diferit e stilul de muncă și ce înseamnă să fii plătit în baza unei fișe a postului plină de responsabilități, iar banii să-ți fie oferiți pe criterii de performanță, nu doar de ocuparea unei poziții pur și simplu.

La privat se muncește mult, trebuie să răspunzi pentru acțiunile tale în fața șefilor, ai sarcini bine trasate și adesea trebuie să îndeplinești responsabilitățile mai multor joburi înglobate într-unul singur. Spor pentru multitasking? N-ar strica, dar nu există, așa cum există însă spor pentru hemoroizi la stat.

Ei bine, o analiză recent efectuată pe piața muncii vine și cu cifrele necesare argumentării noastre.

Muncim mult și suntem plătiți prost. Realitatea de pe piața muncii care trebuie scoasă la iveală

Concret, Eurostat ne spune că țara noastră se află pe primele locuri în UE cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal.

Practic, angajații muncesc din ce în ce mai mult, dar după cum știm toți cei ce suntem în câmpul muncii, salariile nu cresc în același ritm.

La noi în țară și la bulgari, săptămâna de lucru ar fi de peste 40 de ore, arată statistica europeană, ceea ce reprezintă un volum de muncă mult mai mare decât cel înregistrat în Danemarca, de exemplu, ai cărei angajați lucrează în medie numai 35,4 ore săptămânal.

„În 2022, săptămâna obișnuită de lucru pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din UE a fost în medie de 37,5 ore.

Sunt vizibile diferențe semnificative între țările membre ale Uniunii Europene. Cele mai lungi săptămâni de lucru au fost înregistrate în Grecia (41,0 ore), Polonia (40,4), România și Bulgaria (40,2 ambele)”, conform analizei citate.

La polul opus, Olanda a avut cea mai scurtă săptămână de lucru (33,2 ore), urmată de Germania (35,3) și Danemarca (35,4).